Imobiliarele, preferatele mele

„Este nevoie de locuințe în România”

„Deficitul locativ este enorm în România”

„Cerearea de locuințe este în continuă crestere”

„Oamenii își doresc case mai noi și mai spațioase”

„Prețurile vor creste în ritm accelerat, cu 20-30% pe an”

Și alte astfel de observații ale șmecherilor expertilor imobiliari au intoxicat mass-media ultimilor ani. Logica elementară spune altceva însă.

Populația României este în scădere. Atunci de unde cerere ? Nu se leagă. Deci, povestea e așa, populația e în continuă scădere, dar incredibil, deși fondul locativ este constant (presupunand că nu se contruieste nimic – deși se construiește), cerearea de locuințe crește. Oaaaau, cat de tare. Deci matematica de clasa a 4-a nu mai e valabilă.

Treaba cu locuințele noi si dorința oamenilor e însă cea mai tare. Stiți că îmi doresc un Mercedes ? Stiți că muuultă lume îsi doreste un Mercedes ? Deci e mare cerere de Mercedes. Lucrează ăștia în 3 ture să satisfaca cererea. Si totuși, se vând mai multe Loganuri. Da, pentru că vise umede are toată lumea, dar doar unii, puțini, și le pot permite. Gen vreau și eu o casă nouă, dar sunt șomer, nu am chef să muncesc și dacă îmi dați bani nu prea vreau sa vi-i dau inapoi. Toată lumea ar vrea sa stea în vilă și să aibă Mercedes. Trebuie sa si poata. Pe intelesul tuturor, am vrut să definesc termenul economic de „cerere solvabilă”. Degeaba multă lume vrea casă mai nouă/mare/bună dacă nu își poate permite. Da, e total sustenabil un apartament de 2 camere de 100.000 de Euro lângă groapa de gunoi a Bucurestiului (acum e promoție, a scăzut, îmi iau 🙂 ) din salariul mediu al romanului de trei sute și ceva de Euro.

Prețurile „crește”. Adevarul e că schemele Ponzi țin din 1920, si lista se mărește de la an la an. Si vor tot ține, pentru că oamenii nu se schimbă. Iluzia banului nemuncit, lăcomia și prostia nu se schimbă. Frate, să investim acu’ in imobiliare că am un pont bun, un teren in Niculești – viitorul centru al Bucureștiului.

Terminăm cu un blog care a dărâmat matematic toti mâncătorii de rahat din mass-media. Indexul lui Renderman se numește și a urmărit și parsat toate anunturile imobiliare de pe anuntul incepand cu 1996. Graficul lui îl redau mai jos, prima imagine. A doua, clopotul lui Gauss. Fizică elementară, dacă mai țineți minte, ce urcă trebuie să și coboare. Nu mai este mai nimic de comentat, imaginile vorbesc de la sine, matematica e clară:

Brei vs indeximobiliar

clopotul lui gauss

Ah, să revin cu balonul imobiliar japonez:

japan_housing_bubbleNu, România e ferită, trăim pe altă planetă și la noi nu se poate întampla așa ceva. Și marmota…

Reclame

1 comment so far

  1. […] imobiliar mondial, despre care am mai scris – graficele vorbesc de la sine. FNI. Delfin. Bula DOT-COM. Bula petrolului. Nimic nu e […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: