Cum ajungi bogat

Habar n-am. Dar stiu ca pentru inceput trebuie sa-ti propui asta. Trebuie sa te preocupi.

Texte gen „Cand om avea bani/ Daca as castiga si eu la loto/ Banii nu aduc fericirea” le rosteste oricine nu se preocupa. Toata lumea e preocupata de cum sa cheltuie. Ce noua masina sa mai etaleze, ce telefon ultimul tip sa isi mai accesorizeze. De cum sa produca, mai greu.

Dar sa revenim, pasul unu e sa te intereseze. Sa exemplificam, dar in alte domenii. Cineva care se preocupa de mancare o sa ajunga gras. Cineva care se preocupa de droguri o sa ajunga junkie, cineva care se preocupa de motoare de masini o sa ajunga mecanic, cineva care se preocupa de plante o sa ajunga biolog si exemplele sunt nenumarate. Astfel, cine se preocupa de bani o sa ajunga bogat. Poate sa para putin fortata comparatia, si este, dar o conditie necesara, nu si sufucienta, ramane interesul. Ce sunt banii? De unde vin? Ce este inflatia? De ce platim taxe la stat? Cum fac cei bogati banii? Si alte intrebari asemanatoare trebuie raspunse primele. Intelegerea clara sa termenilor economici de baza, putina matematica si logica elementara sunt un start bun. Urmeaza informarea din mai multe surse: carti, ziare, internet. Niciodata nu trebuie luat de bun ce scrie undeva fara o cercetare si o corelare a celor scrise cu realitatea economica si sociala. Frecventarea site-urilor de afaceri in loc de gesepe sau libertatea ar insemna un mare pas. De exemplu, HBR sau The Economist.

Discutiile cu prietenii sau familia legate de subiectul bani au fost si raman tabu. Pe sistemul „banii sunt ochiul dracului”, in familie nu prea se vorbeste despre bani, mai ales de fata cu copiii. Mergeti tata la scoala si invatati bine ca vor pica banii din cer cand o sa va faceti mari si o sa va loviti de realitate. Familia nu o schimbi, de bine de rau ei tot acolo sunt si nu e bine sa te certi cu ei pe aceasta tema. In schimb prietenii ii poti alege. Esti intr-o gasca de ultrasi sau de alcoolici ? Ghici ce vei ajunge. Pentru ca esti ca om influentabil si nu vei ajunge bogat sau fericit daca esti inconjurat de saraci si nefericiti. Oamenii mediocrii din jurul tau te pot trage in jos fara sa iti dai seama, pentru ca obieciurile proaste se transmit mult mai repede decat cele bune. Alegerea prietenilor cu obiceiuri bune, disciplinati si ambitiosi este la fel o conditie necesara.

Cuvintele care le rostesti influenteaza subconstientul. „Nu voi fi niciodata bogat”, ghici ce se va intampla? „Nu imi permit casa aceea”, chiar nu ti-o vei permite. „Nu se uita la mine o tipa asa buna”, nu se va uita. Ah, si preferatul meu, ce a zis o asa zisa prietena, cu care petrec din ce in ce mai putin timp: „Obisnuieste-te, mai ai 40 de ani de munca”. Si acum nu mai ai nicio perpectiva, vezi ca si calul, doar o alternativa, cea mai usoara. E mai greu sa iti pui capul la contributie si sa zici „cum sa fac sa fiu bogat”, „cum sa fac sa se uite tipa aia buna la mine” sau „cum sa fac sa nu fiu nevoit sa muncesc restul vietii”.

Bun, preocuparea e pasul 1.

Reclame

1 comment so far

  1. […] Dezmir, m-am gandit sa scriu un post prin care sa iti arat cea mai simpla cale de a deveni bogat: invata sa devii bogat! Daca vrei cu adevarat sa devii bogat, iata care sunt cartile de baza pe care trebuie sa le citesti […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: