Chitros sau chibzuit?

Chitros inseamna zgarcit, avar, Hagi Tudose. Chibzuit inseamna echilibrat, care se gandeste de doua ori inainte sa faca ceva. In societatea noastra cei doi termeni sunt despartiti de o linie foarte delicata. In sensul ca daca incerci sa fii chibzuit oamenii te pot cataloga usor ca zgarca.

Diferenta este fina teoretic. Pentru mine nu e asa fina, de fapt e clara. Chitros este cel care cara mancare in camera de hotel ca e la all-inclusive, chibzuit este cel care se gandeste inainte daca are cu adevarat nevoie de all-inclusive. Chitros este cel care nu da bani pe reparatiile masinii si merge cu o rabla de Audi, chibzuit este cel care isi ingrijeste Loganul. Chitros este cel care nu lasa bacsis dupa ce a mancat bine si a fost servit cu respect, chibzuit este cel care se uita pe meniu inainte sa intre in restaurant. Chitros este cel care nu cumpara chiar daca are nevoie, chibzuit este cel care studiaza inainte sa cumpere. Cum zice bunica: „Nu cumperi mama de la primul din piata!”. Chitros este cel care asteapta consiliere moca, chibzuit este cel care stie cate ceva inainte sa plateasca specialistii. Si exemplele sunt nenumarate.

Eu merg pe principiul putin si bun. De ce sa am doua masini mici si slabe cand pot sa am una si buna? De ce sa cumpar 4 globuri mici si urate cand pot sa iau unul mare si frumos? De ce sa imi cumpar desktop daca am laptop? De ce sa am cont si pe facebook si pe hi5 si pe linkedin si blog? De ce sa lucrez la mai multe lucruri o data si sa iasa prost toate in loc sa lucrez la unul si sa-l termin cu bine? De ce sa beau trei Timisoreana cand pot sa beau un Heineken (asta e grea de tot 🙂 )? De ce sa cumpar multa mancare ieftina si sa se strice in loc sa cumpar mai putina, mai buna si sa o si mananc pana expira? Ca sa fie?

Daca merg pe principiul putin si bun, sunt undeva intre chitros si chibzuit. Revin cu antonimul celor doi termeni intr-un articol viitor – acolo e distractia.

Reclame

1 comment so far

  1. […] Posted 14/01/2010 Filed under: bani | Tags: bani, obiceiuri financiare | Cam asta e antonimul lui chibzuit. Mai poti spune neatent cu banii, mai poti spune mana-larga, mai poti spune cheltuitor. Suna foarte […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: