Frugalitate

De fiecare data cand aud un cuvant nou devin entuziast. Si incep sa caut explicatii, definitii.

Una completa am gasit-o pe Wikipedia. Despre frugalitate am mai vorbit, doar nu stiam ca se numeste asa. Frugalitate inseamna sa te bucuri de un pahar de vin acasa in loc de un restaurant luxos. Frugalitate inseamna o vacanta la un hotel decent de trei stele si o plimbare pe malul marii in loc de un hotel de cinci stele. Frugalitate inseamna mancare hranitoare si nu fast-food-uri scumpe. Inseamna sa cumperi ACELASI lucru peste o saptamana pentru ca atunci sunt reduceri si nu acum cand e mai scump. Inseamna sa-ti iei sosete Ciserom din Obor si nu din Zara de pe KartnerStrasse. Inseamna sa-ti ingrijesti Skoda in loc sa iti rupi Mercedesul. Inseamna in general chibzuinta, dar nu zgarcenie.

Din pacate traim in tara in care frugalitatea nu este o alegere. Adica poti fi modest din doua motive: varianta unu – nu iti place sa epatezi, te simti bine cu putin, te simti mai bine in pielea ta sau varianta doi – nu ai de ales, esti sarac lipit. Daca cineva are venituri mari si la un moment dat ajunge sa aiba probleme financiare, nu ii plang eu de mila. Vina si problema sunt ale lui. Dar daca cineva chiar nu are de unde, nu imi pastrez aceeasi pozitie. Sfatul pentru cei care se incadreaza la varianta doi suna cam asa: este o nebunie sa faci acelasi lucru si sa astepti rezultate diferite. Nu ai de unde sa tai, inseamna ca trebuie sa umbli la cealalta parte a ecuatiei, trebuie sa maresti veniturile. Intr-un fel sau altul, fel la care trebuie sa te gandesti singur.

„Venit lunar 20 de lire, cheltuieli lunare 19.96 lire egal fericire. Venit lunar 20 de lire, cheltuieli lunare 20.04 lire egal mizerie” – citat aproximativ din Charles Dickens, David Copperfield. Frugaliate, am zis! Si da, o ard intelectual! Si da, am zis ca nu mai dau sfaturi, dar nah…

Reclame

5 comments so far

 1. Ovidiu Stroe on

  Completa nu are grad de comparatie .. ori e ori nu e 😛

  Ping – Pong

 2. Mihai on

  Ah, cineva chiar citeste 😀
  Am corectat, multumesc!

 3. Zamfir POP on

  Nu numai datorită „mărimii” ajutorului de şomaj de-acum, am alergat întotdeauna după … frugalitate! Cea mai bună masă o luăm la restaurantul cu autoservire „Vârf de deal”, având comesean pe Prietenul Ulise. În timp ce ne schimbăm priviri de mulţumire reciprocă. Apoi, mai facem câţiva kilometri prin natură până la Birtul „Sub salcie”, unde cântă lăutarii „Trei greieri”.

 4. Mihai on

  Dupa cum am spus, in romania nu este o alegere frugalitatea…

 5. discoid21 on

  De ce sa nu fie o alegere frugalitatea. In ciuda crizei, sunt foarte multe persoane care au venituri mari si consuma excesiv.

  Dupa cum ai scris, frugalitatea inseamna chibzuinta, nu zgarcenie. Asa e. Nu inseamna sa nu mai consumi deloc- lucru ce ar fi oricum imposibil, ci sa consumi doar atat cat ai nevoie. Nici mai mult, nici mai putin.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: