De unde incepe schimbarea?

Citeam pe blogul lui Khris cand vor ajunge romanii sa castige cat nemtii – si concluzia era nu prea curand spre niciodata.

Fundamentele economice sunt solide, teoriile economice nu pot fi combatute atat de usor, mai ales de cineva care nu e expert. Dar intrebarea din titlu se poate pune dupa ce avem raspunsul la intrebarea „De ce?”.  De ce niciodata? Pentru ca nu producem cat nemtii. Pentru ca nu avem aceeasi cultura a muncii, aceeasi productivitate. Sau alte tertipuri. De fapt, niciodata pentru ca suntem mai lenesi ca ei, sa nu mai ascundem rahatul sub pres. Pentru ca suntem niste comozi si ne e lene sa facem ceva bine pana la capat – o explicatie mai putin economica si mai mult psihologica.

Avem un popor care a fost devastat dupa doua razboaie mondiale pierdute care s-au ridicat din nimicul care mai ramasese la ei in tara si au ajuns sa aiba cea mai performanta economie din Europa. Oamenii nu si-au acceptat soarta, au luptat si au castigat. Si mai avem un popor ca al nostru, care a fost obisnuit de comunism sa primeasca indiferent ce. De aia vedem greve acum cand tara e pe marginea abisului economic. De-aia sunt unii care cer cand efectiv nu este de unde. Si atunci de ce sa muncesti, sa-ti dai silinta, sa schimi mentalitati si idei preconcepute? Las-o ma ca merge asa. Si atunci e normal ca ai mai putini bani, pentru ca produci mai putin. Stiti, asa functioneaza viata, economia, capitalismul. Produci, primesti, nu produci, nu da nimeni pe tine doua cepe degerate. Producem mai putin pentru ca nu sunt bani si suntem saraci si viata e grea MY ASS. Pentru ca suntem lenesi.

Intrebarea din titlu se refera la faptul ca totdeauna altcineva e vinovat. Altcineva a gresit, altcineva a aruncat tigara pe jos, altcineva a depasit coloana de masini la semafor, altcineva a furat, altcineva a omorat, altcineva sta degeaba si primeste bani multi, altcineva castiga mai bine si munceste mai putin, altcineva… Schimbarea incepe din interior, de la fiecare om in parte. Dupa ce incepem aceasta schimbare, persistam in ea, ii facem pe cei de langa noi constienti de schimbarea noastra, atunci putem sa ne plangem ca viata e nedreapta si ca altii o duc mai bine. Pana atunci, la munca ba!

Reclame

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: