PFA

Sau cum sa nu dai statului banii pe care oricum ii foloseste prost.

Ca programator, am stiut intotdeauna ca am aceasta optiune de a ma face PFA in acesta tara si a evita legal plata anumitor taxe catre stat. De fapt, de fiecare data cand m-am dus la vre-un interviu, am mentionat ca pot lucra si ca PFA. Si printre motivele dorintei mele de a avea aceasta relatie cu angajatorul se regasea faptul ca, legal, nu mai plateai taxe la stat. Pentru ca oricum statul nu face nimic cu banii astia.

Mai detaliat, ca sa devii PFA cu norma de venit ca programator trebuie sa urmezi pasii de mai jos:

1. Sa termini una din facultatile cu profil informatic: Facultatea de Automatica si Calculatoare, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii (ambele din cadrul Politehnicii), Facultatea de Cibernetica (ASE) sau Facultatea de Matematica-Informatica de la Universitatea Bucuresti. Nu cunosc deatlii despre facultatile din mediul privat si pozitia legii romanesti fata de absolventii lor.

2. Sa gasesti un angajator care sa vrea ca in loc sa dea bani statului si sa te plateasca pe tine mai putin, te plateste pe tine mai mult, nu mai da statului nimic si per total iese si el mai bine. Cea mai grea parte parerea mea 🙂

3. Sa ai carte de munca inregistrata pe alta firma.

Acum poti sa devii linistit PFA cu norma de venit. Pentru fiecare judet in parte, iar in Bucuresti pentru fiecare sector in parte este stabilita o norma de venit. In general in Bucuresti este in jur de 22000 RON. Si acum partea buna, esti dator statului cu 16% impozit din norma de venit. In cazul in care ai si carte de munca, esti dator statului cu jumatate din cei 16%, deci cu 8%. Din norma de venit, deci cu 8% din circa 22000 RON, deci cu circa 1760 RON pe an. Plus CAS-ul care e la fel platit ca procent din norma de venit.

O schema simpla, legala si des intalnita care are ca rezultat un angajator fericit ca plateste mai putin, un angajat fericit pentru ca are venit net mai mare la sfarsitul lunii si un stat care primeste mai putini bani. Si asa nu face nimic cu ei…

Reclame

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: